„DecumAna” este primul punct gastronomic local din Moigrad deschis oficial zilele trecute. Nu, nu este restaurant, este un loc simplu, în mijlocul unei familii de sălăjeni, oameni dornici să pună în farfuria turiștilor preparate simple, cunoscute în Sălaj și bazate pe ingrediente locale, de sezon.
În centrul acestei povești este Ana Maria Silaghi, o sălăjeancă simplă, harnică, iubitoare de frumos și de valorile satului sălăjean. Împreuna cu familia sa și cu sprijinul oferit de Asociația de Dezvoltare Intracomunitară „Țara Silvaniei”, Ana a pus bazele acestui punct gastronomic local în gospodăria personală. Inaugurarea a avut loc vineri, la eveniment participând invitați din Sălaj, Cluj, dar și din alte județe, toți iubitori de gastronomie locală și de istorie.
Evenimentul a fost unul în care gazdele au pregătit mâncăruri cunoscute în Sălaj, dar și specialități ancorate adânc în istorie. Zacuscă de hribi, de fasole, prăjituri din foi cu miere, coșulețe cu nucă, linte bătută cu legume, sarmale, cârnat afumat, jumări, friptură, salată de vinete, de leurdă, ceapă și usturoi verde, slănină afumată, mezeluri de casă, ciurigăi, acestea sunt doar o parte din oferta acestei familii. N-au lipsit mierea de albine, familia Anei deține stupi, apicultura fiind și o pasiune. Ce este de fapt un punct gastronomic local? Este locul unde poți mânca la fel ca în casa bunicilor.
Trebuie să anunți gazdele înainte cu o zi sau două că urmează să le treci pragul și ele își vor pregăti o mâncare de prin părțile locului. Dar să nu mai lungim vorba. La inaugurare au fost prezenți maestrul bucătar Mircea Groza, managerul ADI „Țara Silvaniei”, Daniel Stejeran, cercetătorul științific Dan Băcueț cu al său rol de „general” roman. A fost prezent și președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, acesta apreciind că astfel de activități sunt deosebit de importante în Sălaj, un județ încărcat de istorie și de valori care trebuie promovate. „DecumAna reprezintă o nouă experiență culinară din inima Imperiului Roman. Istoria pătrunde adânc prin ruinele Castrului Roman de la Porolissum, lăsând în urma sa, povești, legende, mirodenii, rețete și multe intrigi cu și despre daci și romani. Sanctuar străvechi de civilizație, organizare și locuire, Porolissum este un reper deosebit în organizarea comunitară din marele Imperiu Roman. Poarta Meseșană reprezintă punctul de trecere peste linia munților Meseș și locul îndrăgit de numeroși împărați romani. Porta Decumana este una din porțile principale din Castrul Roman Porolissum, alături de Porta Praetoria. Amplasată pe latura din spatele comandamentului, făcând legătura dintre castru și amfiteatru, Porta Decumana devine un portal între macellum (piața) și zona de locuit și gătit. Cele mai alese mirodenii, ingredinete, băuturi erau aduse de iscusiții negustori pe limesul roman porolissensis din întreg Imperiul Roman. Arta culinară a fost unul dintre punctele foarte ale romanilor, care au apreciat întotdeauna produsele deosebite, de la uleiul de măsline, vinul scump și pâinea gustoasă la produse exclusiviste din cereale, linte și alese cărnuri într-o combinație apetisantă”, este o parte din prezentarea Asociației de Dezvoltare Intracomunitară „Țara Silvaniei” despre punctul gastronomic local de la Moigrad.
[…] Ana a pus bazele acestui punct gastronomic local în gospodăria… Articolul „DecumAna”, mâncare, istorie și o poveste de familie apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]
Ine arată toate acolo. Cu siguranță sunt și foarte bune. Mult succes vă dorim.
DecumAna este o adevarata comoara culinara in inima satului Moigrad. Ana Maria Silaghi si familia sa au creat un loc special, unde preparatele simple si autentice din Salaj sunt pregatite cu dragoste si bun gust. Este minunat sa vezi cum valorile si traditiile culinare locale sunt promovate si pastrate prin acest punct gastronomic local. Un lucru pe care il apreciez foarte mult este faptul ca aceste preparate sunt bazate pe ingrediente locale si de sezon, ceea ce adauga un plus de autenticitate si prospetime. Inaugurarea a fost un adevarat succes, cu invitatii din mai multe judete si cu preparate delicioase pregatite de familia Anei si Asociatia de Dezvoltare Intracomunitara „Tara Silvaniei”. Este admirabil sa vezi cum aceste familii pun atat de mult efort si pasiune pentru a oferi turistilor o experienta culinara autentica si memorabila. Si nu pot sa nu mentionez si faptul ca Ana are o pasiune pentru apicultura, ceea ce aduce un plus de diversitate si gust in produsele lor. Cu siguranta, DecumAna este un loc in care poti gusta mancaruri la fel ca in casa bunicilor si in care vei simti atmosfera calda si primitoare a satului salajean. Felicitari, Ana Maria si Familie, pentru aceasta initiativa minunata!
Promovarea este super,oficiali specialiști ,…într-o buna zi o să vizitez locația ,nu am văzut programul